Välj rätt måltidsersättning – Beroende på mål

Som du säkert läst på förstasidan så används måltidsersättare till allt från viktminskning till viktökning. Hälsomedvetna konsumenter kan köpa dessa produkter som gör att de snabbt och enkelt får i sig ett substitut till en måltid. Men det är lång i från alla som vet hur man väljer rätt måltidsersättare.

Olika produkter har olika funktionella ändamål. Vissa har högt näringsvärde och mycket kalorier och andra kan innehålla mer protein och mindre andel kolhydrater. Det är viktigt att första de olika syftena för måltidsersättning för att välja vad som fungerar bäst för dig.

Tänkvärda punkter – Angående måltidsersättare

  • Använd en måltidsersättning som en ”måltid på språng”

Detta är bra för upptagna människor som helt enkel inte hinner med att sitta ner för en rejäl måltid. Denna typ av måltidsersättning bör ha mest ”mjöl-liknande” näring. Den måste ha en bra blandning av protein, fett, kolhydrater och mikronäringsämnen för att ersätta vad som skulle varit en balanserad måltid. En annan viktig faktor är mättnaden du upplever. Du fungerar så mycket bättre och kan fokusera på ditt jobb om du känner dig mätt. Du får även lättare att undvika småätande mellan dina måltider.

  • Använd måltidsersättning på grund av hälsoskäl

Först och främst måste du vara säker på att måltidsersättningen passar dina speciella behov.

Diabetiker som vill gå ner i vikt och samtidigt hålla blodsockernivån låg kan använda en produkt som innehåller lite kolhydrater men som är rik på näringsämnen och protein. De kan även användas som mellanmål för att hålla energin uppe.

Många måltidsersättare har mycket fibrer för att upprätthålla magen och främja en känsla av mättnad.

Underviktiga personer kan använda måltidsersättare för att lägga till en extra måltid under dagen. Dessa typer av måltidsersättning är en bekväm lösning och innehåller fullt med näringsämnen. De får inte heller ge dig för hög mättnadskänsla då de ska fungera som ett komplement och inte ett substitut.

Måltidsersättare är även bra för personer med brist på många näringsämnen. De som används för att öka näringskonsumtion innehåller oftast färre kalorier och högre andel vitaminer och mineraler. Det är även viktigt de innehåller en del protein och fett för annars kan inte näringsämnena tas upp i kroppen på bästa sätt. Dessa är i allmänhet inte rekommenderade att ersätta en huvudmåltid, men ett mellanmål.

  • Använd en måltidsersättare för att gå ner i vikt

Detta är den mest populära användningsområdet. Enligt flera studier är måltidsersättare ett effektivt sätt att gå ner i vikt. De måste vara en del av en planerad och hälsosam kost för att fungera på bästa sätt. När du änvänder en produkt med ändamål att gå ner i vikt bör den innehålla minimal mängd fett men ändå tillräckligt med kalorier för energi. En måltidsersättare som endast innehåller 100 kalorier skulle inte vara tillräckligt för att ersätta en huvudmåltid. Den bör innehålla minst 300 kalorier för att kroppen ska kunna fungera korrekt.

Var noga att undvika måltidsersättare som innehåller mycket socker och raffinerade kolhydrater eftersom kroppen kommer att bränna energi snabbare så du känner dig hungrigare snabbare.

  • Använd en måltidsersättare under atletisk träning

När du tränar så behöver din kropp mer av allt. Måltidsersättningar är bra att använda eftersom de ger mer än bara energi i form av kalorier, utan också i viktiga näringsämnen.

Under intensiv träning ska du använd en måltidsersättare inom en timme efter träningen. Den bör innehålla mycket protein och kolhydrater för att hjälpa till med återhämtningen samt uppbyggnaden.

Om du tränar varje dag kan det vara idé att konsumera en måltidsersättare som mellanmål för att tillgodose kroppen med de extra kalorier den behöver.

Om du tar produkten nära inpå träning var noga med att undvika de som innehåller höga mängder fibrer eftersom det kan göra din mage orolig. Dessutom så saktar matsmältningen in under intensiv aktivitet sa att konsumera något som inte tar lång tid att smälta är att föredra, det kommer minska eventuella magbesvär under träningen.

Gå till förstasidan för måltidsersättning för att läsa mer om olika produkter